KONTÄ°MDER 2. YAÅžINDA

KONTÄ°MDER'den
KONTÄ°MDER 2. YAÅžINDA

KONTÄ°MDER, 2. kuruluÅŸ yıldönümünü kutladı

Konya Tesisat ve Ä°nÅŸaat Malzemecileri DerneÄŸi (KONTÄ°MDER) 2. KuruluÅŸ yıldönümü etkinliÄŸi,  derneÄŸin 2017 faaliyetlerinin sunumu ve ardından yapılan panel ile dernek merkezinde gerçekleÅŸtirildi.
Dernek üyeleri ve misafirlerin katıldığı etkinlikte, “Türkiye Üzerinde Kurulmaya Çalışılan Ekonomik Ambargo ve Konya’nın Ekonomik Ambargoyu Kırmadaki Rolü” konulu panel düzenlendi. Panelde, Konya Ticaret Odası BaÅŸkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası BaÅŸkan Yardımcısı Veli TekelioÄŸlu, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ziya Yavuz konuÅŸmacı olarak yer aldı.
KONTÄ°MDER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Osman BaÅŸaran, 2 yıl önce faaliyetlerine baÅŸlayan derneÄŸin, sektörde birlik ve beraberlik amacı yanında, sorunların çözümünde köprü olma çabalarının artarak devam ettiÄŸini söyledi. 2017 yılında derneÄŸin yaptığı faaliyetler hakkında sunum yapan BaÅŸaran, “KONTÄ°MDER olarak üyelerimize, sektöre, ÅŸehrimize ve ülke ekonomisine katkı saÄŸlamak için faaliyetlerimiz devam ediyor. Üye sayımız 345’e ulaÅŸtı. Bilgi aktarım programları ve konferanslar, yurtdışı ve yurtiçi fuar katılımları, kurumsal ziyaretler yanında sosyal sorumluluk projeleri gerçekleÅŸtirdik. Ilgın TemsilciliÄŸimiz faaliyete geçti. Sektörümüzde yaÅŸanan sorunlara dikkat çekmek için basın toplantıları düzenledik. Konya Ä°nÅŸaat Fuarı’nın çözüm ortağı olarak katkımız artarak devam ediyor. Dernek üyelerimize iÅŸ yeri kazandırmak için kooperatif kurduk ve arsa araÅŸtırmalarımız devam ediyor. Bütün bu faaliyetleri gerçekleÅŸtirirken yoÄŸun mesai harcayan yönetim kurulu üyelerimize teÅŸekkür ediyorum. “ diye konuÅŸtu.
Ambargolar küresel bir oyunun parçası
Dernek faaliyet sunumunun ardından panel oturumu baÅŸladı. Ambargoların küresel oyunun bir parçası olduÄŸunu belirten Konya Ticaret Odası BaÅŸkanı Selçuk Öztürk, dünyanın her ülkesinde her ne oluyorsa diÄŸer ülkelere ekonomik anlamda olumlu veya olumsuz yansımaları olduÄŸunu söyledi. Türkiye’nin 2002 yılından bugüne ekonomik olarak önemli geliÅŸme kaydettiÄŸine dikkat çeken Öztürk, “Türkiye ekonomik olarak elde ettiÄŸi baÅŸarıyı dünya siyasetinde kullanma iddiasını ortaya koydu. Genelde Türkiye’de siyaset önde gider ekonomi arkadan gelirdi. Türkiye ekonomik gücünü kullanmaya baÅŸlayınca dünyada gerilimler baÅŸladı. Böyle bir yolda ya çok geriye gitmeyi kabul edeceksiniz veya akıl mantık çerçevesinde iddianızda devam edeceksiniz. Türkiye bu yolda devam etmek zorunda. Benim ülkem bu küresel pastadan daha fazla pay almalı ve milletimiz en müreffeh toplum olmalıdır iddiasını ortaya koyduÄŸunuz zaman artık küresel oyunda ben ciddi bir aktörüm dediyseniz, zorluklarını da beraberinde katlanmak durumundasınız.” diye konuÅŸtu.
Öztürk, her kriz ve sıkıntının kendi içinde bir fırsat yarattığını belirterek, “Bir kriz ve sıkıntı varsa Cenab-ı Hak mutlaka bu sıkıntının içine bir fırsat yerleÅŸtirmiÅŸ. Mesele ÅŸu; ya ah vah dersiniz ya da sıkıntının içindeki fırsat için mücadele edersiniz. Mücadeleyi tercih etmeliyiz. Bunu dönem dönem baÅŸarılı bir ÅŸekilde yaptık. Katar meselesinde Türkiye’nin uyguladığı yöntem baÅŸarılı oldu. “ dedi.

EÄŸitim ve disiplinli çalışma bizi güçlü kılar
Konya Sanayi Odası BaÅŸkan Yardımcısı Veli TekelioÄŸlu, dünyadaki ticareti, sosyal ve siyasi olayları kontrol eden ülkelerin, isteklerinin yerine getirilmemesi durumunda ambargo uyguladığını söyledi.  Ambargolara karşı durmanın temelinde iyi bir eÄŸitim sistemi ve disiplinli çalışmanın yattığına dikkat çeken TekelioÄŸlu, “Ne zaman bunların karşısında durmaya çalışırsak ambargo uygulamaya çalışıyorlar ve ilerlememizi engellemeye çalışıyor. Bunu hep yapacaklar ama biz ne yapacağız? Esas yoÄŸunlaÅŸmamız gereken konu bu. Bir ülkenin geliÅŸmiÅŸliÄŸi ile ilgili unsurlara baktığımız zaman birkaç konu öne çıkıyor.  Bunlardan bir tanesi disiplinli, planı çalışmak ve iyi bir eÄŸitim sistemi. EÄŸitim konusundaki sorunları hala çözemedik, bilimsel çalışmalar yetersiz kalıyor. Bu durumda ileri doÄŸru hamleler yapmada zorlanıyoruz. Çalışma noktasında da sorunlarımız var. Planlı, düzenli çalışmayı bir kenara bırakmışız, verimlilik düÅŸük. Çocuklarımızı iyi eÄŸiteceÄŸiz ve çalışma disiplinini aşılamalıyız. Bu iki konuda baÅŸarı elde edersek bulunduÄŸumuz noktadan ileri doÄŸru hareket ederiz. Ambargolara karşı dururuz ve ambargolar ciddi sonuçlar doÄŸurmaz.” diye konuÅŸtu.

Ä°stikamet ve vizyon iyi belirlenmeli
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ziya Yavuz, Avrupa’da sanayi devrimiyle birlikte baÅŸlayan güç yarışı ile güçlü devletlerin kendi istikbalini inÅŸa etmek için güçsüz devletlere ekonomik, siyasi ve askeri ambargolar uygulamaya baÅŸladığını belirtti.
Türkiye’nin bölgedeki etkinliÄŸinin artmasından dolayı batılı ülkelerin rahatsız olduÄŸunu ifade eden Yavuz, “Önemli olan istikametimizi ve vizyonumuzu iyi belirlememiz. Türkiye bilim ve teknoloji devrimini pas geçti. EÄŸitim eksikliÄŸi, teknoloji eksikliÄŸi olan geliÅŸmekte olan bir ülkeyiz. GeliÅŸmiÅŸlik maddi verilerle ifade edebilir ama bir de manevi geliÅŸme var. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde toplumda manevi bir boÅŸluk var. Türkiye’de son 15 yılda bir öze dönüÅŸ hamlesi baÅŸlatıldı.  Bu kalkınma hamleleri ebetteki kendilerinden mal aldığımız ülkeler açısından çok hoÅŸ karşılanmıyor. Bilim ve teknolojiliyi elinde bulunduran ülkelerin diÄŸer ülkeler üzerinde hakimiyet kurmasına ve onları yönetmesine ve sömürmesine neden oluyor.  Ambargo bir araç. Ambargolar ülkelerin gücünüz zayıflatan, geliÅŸmelerini engelleyen bir uygulama. Ambargolar hep olacak, önemli olan bizim bir ekonomi politikamızın olması. Bu tür ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı nasıl bir hazırlık içerisinde olmamız gerektiÄŸidir.” diye konuÅŸtu.

KONTÄ°MDER Ãœyesidir.