Dünya Gazetesi Dr. Rüştü Bozkurt 'Önümüzdeki Dönem İş Yaşamına Bakış"ı anlattı.

11 Ocak 2016 Pazartesi

KONTÄ°MDER'den
Dünya Gazetesi Dr. Rüştü Bozkurt 'Önümüzdeki Dönem İş Yaşamına Bakış
Dünya Gazetesi Dr. Rüştü Bozkurt 'Önümüzdeki Dönem İş Yaşamına Bakış
Dünya Gazetesi Dr. Rüştü Bozkurt 'Önümüzdeki Dönem İş Yaşamına Bakış
Dünya Gazetesi Dr. Rüştü Bozkurt 'Önümüzdeki Dönem İş Yaşamına Bakış

“Endüstri 4.0'ın ne olduÄŸunu ve etkilerini sindirelim ”

“Sayısal düÅŸünemeyen ekonomik geleceÄŸi güven altına alamıyor”

Konya Tesisat ve Ä°nÅŸaat Malzemecileri DerneÄŸi (KONTÄ°MEDER)  Bilgi Aktarım Programına Dünya Gazetesi Yazarı ve Ä°ÅŸletme Yönetim Uzmanı Dr. RüÅŸtü Bozkurt konuk oldu. Dernek üyelerine, “Ä°ÅŸ YaÅŸamında GeleceÄŸe Bakış” konulu sunum yapan Bozkurt, ekonomik büyümeyi, istihdamı, beceri geliÅŸtirmeyi , rekabetçiliÄŸi ve ihracatı artırmak  için  deÄŸiÅŸen  varsayımlara göre  yeni "zihni modeller" kurmanın gerekliliÄŸini vurguladı.    

Herkesin teknoloji geliÅŸtirme üzerine düÅŸünülmesi gerektiÄŸini dile getiren Bozkurt, akıllı üretim, yapay zeka ve ürün geliÅŸtirmenin yeni gerek ÅŸatlarının düÅŸünülmesi gerektiÄŸini ifade etti. Bozkurt, ne yapılması gerektiÄŸi konusunda ÅŸu önerileri sıraladı; “Makinelerin, süreçlerin, sistemlerin ve sistemlerin sistemini iletiÅŸim haline akıllı imalat ve endüstri 4.0'ın ne olduÄŸunu ve ne etki yapacağını içimize sindirelim. Akıllı, baÄŸlantılı ürünlerin çığ gibi üzerimize gelen etkileri üzerine kafa yoralım. Üç boyutlu baskı ve eklemeli üretimin 5 yıl sonrasında bizi  nasıl etkiyeceÄŸini dert edinelim. Her büyük deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümün fırsatları  kadar tehlikeleri de vardır. Fırsatlara odaklanalım.”

Bilgi toplumu aÅŸamasında olduÄŸumuzu hatırlatan Bozkurt, “Bugün, birikim, bilinç, bakış, buluÅŸ, beklenti ve  bereket üretme sistemi dünden farklı. Algoritmalarla  sayısal düÅŸünmeyen geleceÄŸini güven altına alamıyor. Kendisi ve birlikte olduÄŸu insanlarla, hatta eriÅŸebildikleriyle sorunu nasıl ele almalıyım? diye konuya kapsayıcı anlayışla  sahip çıkmayan tökezliyor. Ä°ÅŸin bütününü parçalara ayırarak,sürecin bileÅŸenlerine hakim olamayan rekabet edemiyor. Ä°ÅŸini etkileyen genel eÄŸilimleri, süreç baÄŸlamlarını net olarak tanımlamayan ayakta durmakta zorlanıyor. Zihni modelinin varsayımlarını sürekli sorgulamayan iÅŸiyle ilgili soyutlama yapamayan geleceÄŸini güven altına alamıyor” diye konuÅŸtu.

Keşfet, Tanımla ve Odaklan

Bozkurt, hızla yaÅŸanan deÄŸiÅŸimlere karşı yetersiz kalmamak için keÅŸfetme,tanımlama ve odaklanmanın önemine dikkat çekerek, iÅŸletim sistemleri, kodlama ve yazılım protokolleriyle barışık olmayanların  iÅŸyerini sürdüremediÄŸini belirtti.

Son 250 yılda bugünkü  sistemlerin kendi norm ve standartlarını oluÅŸturduÄŸunu kaydeden Bozkurt, ÅŸöyle konuÅŸtu: “1969 yılında programlanabilir ilk elektronik sistemlerden bugün büyük bir hızla servet ve sermayenin üretme kaynakları deÄŸiÅŸiyor. Fabrika-odaklı Sanayi Toplumu, emek-sermaye eksenli bir üretim, tüketim, bölüÅŸüm iliÅŸkisi oluÅŸturdu. Kapitalist ve sosyalist yöntemlerle kalkınma ve  refah üretimi denendi. Tezgahlarda makine kullanımına  endüstri 1.0 dendi. Kayan bant ve iÅŸ bölümünün derinleÅŸmesine endüstri 2.0 adı verildi. Elektronik programlama  endüstri 3.0 aÅŸaması yarattı. Åžimdi, makineleri, iÅŸ süreçlerini, genel olarak  sistemlerin, hepsinden önemlesi  sistemlerin sisteminin birbirine iletiÅŸim kurduÄŸu,  üretimin iç örgütlenmesinde ve endüstri devlet iliÅŸkilerinde  yeni kombinasyonlar, yeni koordinasyonlar, yeni rekabet stratejileri," ortaya çıktı. SaÄŸlıklı verilerle iÅŸimizi  alışkanlıkla deÄŸil analizle yapmak olan analitik 1.0 aÅŸamasından, büyük verinin ehlileÅŸtirilerek, iÅŸe yarayan bilgilerin seçilmesi aÅŸamasına geçilmesine analitik 2.0 dendi. Yetmedi, ÅŸimdi seçilen, ayıklanan, yararlı bilgilerin  bir ürünün içine gömerek, yeni bir iÅŸ yapma tarzı metod geliÅŸtirme aÅŸamasına geçildi; buna da  analitik 3.0 deniyor.” 

HABER HAKKINDA YORUMLAR
KONTÄ°MDER Ãœyesidir.