İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışında

30 Nisan 2024 Salı

Basında Biz
İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışında

İnÅŸaat sektörü istikrarlı pazar arayışında 

Gittikçe derinleÅŸen ara eleman sıkıntısı yanında artan inÅŸaat maliyetleri, 2024 yılında da inÅŸaat sektörünün en büyük sorunları olmaya devam ediyor.  
Konya Tesisat ve İnÅŸaat Malzemecileri DerneÄŸi (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Boztepe, inÅŸaat sektöründe yaÅŸanan sorunların sektörü geriletmeye devam ettiÄŸini söyledi.
Pandemiden sonra inÅŸaat sektöründeki daralmanın küresel bir hal aldığını belirten Hasan Boztepe, “2023-2024 yıllarındaki ekonomik daralmalar ve bölgemizin kuzeyinde ve güneyinde yaÅŸanan vahim hadiseler neticesinde, sektörümüz oldukça olumsuz etkilenmiÅŸ ve piyasa oldukça gerilemiÅŸtir.” dedi.   İnÅŸaat sektöründe baÅŸlıca sorunların finans, istihdam, dengesiz fiyat artışları ve daralan pazar olarak öne çıktığını vurgulayan Hasan Boztepe, ÅŸöyle konuÅŸtu: “DerinleÅŸen istihdam sorunu ve finans daralması neticesinde güven üst düzeye çıkmıştır. Artık ticarette paradan ziyade bu iÅŸi yapabilir mi? Bu malzemeyi temin edebilir mi? gibi düÅŸünceler hasıl olmuÅŸtur. Sektörümüzü diri tutmak için ve geliÅŸtirip özellikle dış ticarette yol kat etmek için üst düzey çözümler üretilmeli ve güven istikrarı saÄŸlanmalıdır. BaÅŸta devletimizin ticaret ile ilgilenen kurumları ve STK’ların güçlü çalışmaları ile güvenli alıcı ve güvenli satıcı buluÅŸturulmalı, bu doÄŸrultuda saÄŸlıklı ticaretler yapılmalıdır.”
Hasan Boztepe, inÅŸaat sektörünün geçen yılı deprem bölgesinin yeniden inÅŸası faaliyetleri ile tamamladığını belirterek, 2024 yılının ilk üç ayında yerel seçimlerin de etkisiyle kentsel dönüÅŸüm çalışmalarının öne çıktığını söyledi. Geçen yılın son çeyreÄŸinde yüzde 10,8 büyümenin deprem bölgesinin yeniden inÅŸasının etkisiyle oluÅŸtuÄŸunu kaydeden Hasan Boztepe, “Geçen yıl inÅŸaat sektörünün büyüme oranı yüzde 7,8 olarak açıklandı. Genel ekonominin üstünde bir büyüme gözükse de, bu büyümenin nedeni deprem bölgesindeki inÅŸaat faaliyetleri. Uzmanlar göre beÅŸ yıl sonra görülen bu büyümenin inÅŸaat sektörünün yaÅŸadığı daralmanın yüzde 35’ini telafi edebildi. Açıklanan verilere göre gayrimenkul sektöründe geçen yıl yüzde 2,7 gibi yavaÅŸ bir büyüme gösterdi.” deÄŸerlendirmesini yaptı. Hasan Boztepe, inÅŸaat faaliyetlerinin tamamlanmasının uzun bir süreci kapsadığını hatırlatarak, maliyetlerin öngörülememesi nedeniyle, satış fiyatların daha yüksek söylenmesinin de sektörü kötü etkilendiÄŸine dikkat çekti.
KONTİMDER olarak sektörün sorunlarını çözüme kavuÅŸturmak adına çalışmaların devam ettiÄŸini ifade eden Hasan Boztepe, “İnÅŸaat malzemesi satıcıları, üretici ile tüketici arasında köprü vazifesi yanında üretici ile finans riskini paylaÅŸan, tüketici ile kalite ve pazarlama riskini paylaÅŸan bir konumda hizmet veriyor. DeÄŸerli inÅŸaat malzemesi satıcılarının bir STK’sı olarak, güvenilir ticareti ön plana çıkararak saÄŸlıklı ticari köprüler kurulması noktasında çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz. Fuarlar, ikili ve çoklu görüÅŸmeler ile güvenli pazarlar oluÅŸturmalı.  Elimizi taşın altına koyarak var gücümüzle çalışma gayretinden vazgeçmemeliyiz” diye konuÅŸtu.

HABER HAKKINDA YORUMLAR
KONTİMDER Üyesidir.