İnşaat demiri tartışmasında herkesi göreve davet ediyoruz

07 Haziran 2017 Çarşamba

KONTÄ°MDER'den
İnşaat demiri tartışmasında herkesi göreve davet ediyoruz

 

Ä°nÅŸaat demiri fiyatlarındaki artış ile ilgili yaÅŸanan tartışmalarda tarafların itidalli ve samimi davranması gerektiÄŸini belirten Konya Tesisat ve Ä°nÅŸaat Malzemecileri DerneÄŸi (KONTÄ°MDER) Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Küçük, tarafları ve hükümeti gerekeni yapmaya davet ettiklerini söyledi.
Ä°nÅŸaat sektörünün ülkemizin lokomotif sektörü olduÄŸunu vurgulayan Küçük, bu lokomotifi yavaÅŸlatacak veya durduracak her türlü argümandan kaçınmak gerektiÄŸine dikkat çekti. Küçük, “Åžayet inÅŸaat iÅŸleri yavaÅŸlayacak olursa inÅŸaat malzemecileri sektörü ve ülke ekonomisi bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Dolayısıyla konunun muhataplarını göreve davet ediyoruz.” dedi.
Ä°nÅŸaat demirindeki tartışmaların sadece demir üreticisi, satıcısı ile müteahhitler arasındaki bir konu olmadığını belirten Küçük, “Resme geniÅŸ açından bakılması gerektiÄŸi kanaatindeyim. GeçtiÄŸimiz hafta teÅŸbihte hata olmasın, sanki iki tarafta kılıçları çekti. Demir Çelik Üreticileri DerneÄŸi BaÅŸkanı,  ekonomi yönetiminin tuzaÄŸa düÅŸürülmeye çalışıldığını ve bu duruma boyun eÄŸilmemesi gerektiÄŸi ÅŸeklinde bir açıklama yaptı. Öte yandan Müteahhitler Federasyonu BaÅŸkanı, inÅŸaat demirinde fiyatlar düÅŸmezse, 9 Haziran tarihinden itibaren ÅŸantiyeleri durduracaklarını belirtti. Dolayısıyla bu gidiÅŸatın çok da hoÅŸ olmadığı görünmekte. Temelde iki problem olduÄŸunu düÅŸünüyoruz.  Ä°lk problem bize göre demir fiyatlarındaki olaÄŸanüstü yükseliÅŸ. Demir Çelik Üreticileri BirliÄŸi ve sektörde faaliyet gösteren firmalar, bu fiyat artışının döviz kurundaki artışla doÄŸru orantılı olduÄŸunu iddia etseler de rakamlar böyle olmadığını söylüyor. 2017 Ocak ayı başında bin 830 TL’den satılan inÅŸaat demiri, 2 bin liranın üzerinden fiyatla satılıyor, hatta 2 bin 300 liraya kadar çıkı. Bugünlerde fiyat 2 bin 155 lira civarında. Aynı ÅŸekilde dolar kuru yılbaşından hemen sonra 3,54 TL civarındaydı. 10 Ocaktan sonra kurun 3,70’lerin üzerine çıktığını görüyoruz. Dolayısıyla kur 3,54 baz alınarak fiyatlama yapıldıysa fiyatlar o günkü seviyiye geri gelmeli,  eÄŸer kur 3,70 baz alındıysa fiyatın düÅŸmesi gerekli. DoÄŸrusunu isterseniz fiyat artışını döviz kuru artışına baÄŸlamak çok da mantıklı gözükmüyor.” diye konuÅŸtu.
Tartışmaların ikinci noktasının müteahhitlerin talep ettikleri kadar inÅŸaat demiri alamamak olduÄŸunu kaydeden Gökhan Küçük,  ilgililerin: “Referandum öncesinde müteahhitler talepte bulunmadı, referandumdan sonra çok fazla talep olduÄŸu için arz yetersiz kaldı ÅŸeklinde açıklamaları oldu. Bu açıklamaya hak veriyoruz. Ancak ÅŸöyle bir durum var, Türkiye’de hangi sektörde iÅŸ yaparsanız yapın ne yazık ki geleceÄŸe yönelik net öngörülerde bulunamıyorsunuz. Bu nedenle müteahitlerin de talebi referandum sonrasına sarkıtmış olmalarını anlayışla karşılıyoruz.” dedi.

Sorun kısa sürede çözüme ulaÅŸtırılmalı
Hem arz hem talep sıkıntısının yavaÅŸ yavaÅŸ rayına oturmuÅŸ gibi göründüÄŸünü dile getiren Gökhan Küçük, bu durumun kısa sürede çözüleceÄŸine inandıklarını, asıl problemin fiyatlardaki önemli artış olduÄŸunu söyledi.  Küçük, “Bu konudaki görüÅŸümüz,  Türkiye olarak dünyanın üçüncü büyük demir üreticisiyiz. Sanki bizim üreticilerimiz fiyatlarını Çin ve Rusya’nın fiyatlarına yakın bir hale getirmek için yükseltmiÅŸ gibi görünüyor. Dolayısıyla bu konuda saÄŸduyulu olmaya davet ediyoruz.  Ancak ÅŸu gerçeÄŸi de kabul etmekte fayda var. Demir Çelik Üreticileri DerneÄŸi BaÅŸkanının çaÄŸrısında olduÄŸu gibi bizde dernek olarak uzun zamandır inÅŸaat sektöründe KDV indirimini dile getirmekteyiz. Tüm inÅŸaat malzemeleri, iÅŸçilik ve konutun yani inÅŸaat sektörünün tamamında KDV oranının yüzde 8’e düÅŸürülmesi gerektiÄŸini iddia ve talep etmekteyiz. Ä°thalata uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması veya makul bir orana çekilmesi sanıyorum müteahhitlerin daha uygun fiyata demir almalarını ve nihai tüketiciler için konut fiyatlarının uygun hale gelmesine katkı saÄŸlayacaktır diye ümit etmekteyiz.”

HABER HAKKINDA YORUMLAR
KONTÄ°MDER Ãœyesidir.